www.krajnai.freewb.hu
Krajnai méhanyanevelés

MENÜ

Méhanyanevelés


Mint ahogyan már a Bemutatkozás menüben írtam, fő profilunkat a méhanyanevelésre szeretném helyezni.

Egy pár mondatban összefoglalom az anyanevelési technikánkat.

 

A jóminőségű méhanyák nevelését a hereneveléssel kell elkezdeni. Mivel idehaza nem megoldható a pároztatótelep más méhészetektől való teljes izolálása, ezért arra kell törekednünk, hogy a saját méhesünk heréivel töltsük meg a pároztatótelep röpkörzetének a légterét. Így biztosítva azt, hogy a méhanyáink nagy valószínűséggel megfelelő herével tudnak majd nászrepülni.

A herenevelést az első álcázást megelőzően már el kell kezdeni, hogy mire a szűzanyáink nászrepülésre indulnak, addigra megfelelően érett (termékenyítőképes) herék sokasága várja az anyákat.

Ezért mi minimum három héttel az anyanevelést megelőzően a tenyészcsaládokat ellátjuk az előző évben kiépített heréslépekkel. Vagy ha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor a család egyik szélső mézkoszorús lépéből kivágunk kb háromnegyed részét. Ezt az "építtető keretet" visszaadjuk az utolsó fiasításos keret mellé. A családnak ezzel biztosítjuk a teret a hereneveléséhez.

A herenevelést az egész anyanevelési szezon alatt folytatjuk. A pároztatótelepünkön lévő fix apacsaládokat folymatosan feltöltjük a tenyészcsaládokkal nevelt heréskeretekkel.

 

A méhanyákat álcázással mű ill mártottbölcső használatával neveljük Az álcákat Svájci álcázótűvel helyezzük át. Azért használjuk ezt az eszközt, mert ez elég nehéz és vastag ahhoz, hogy a 3-400. álca áthelyezése után sem fáradnak el az újjaink a tű tartásától. Ill ez teljesen profi kivitel, lehet kapni jobb vagy balkezes változatot egyedi fejjel. Amivel gyerekjáték az álca felvétele és a sejtbe helyezése.

 

Az álcaelfogadást rajállapotba helyezett starterekkel végezzük. Starterenként két tenyészkerttel 64 bölcsőt adunk be. Elfogadás után a tenyészkereteket anyás dajkáknak osztjuk szét. Az érett bölcsőket értékesítjük, felhasználjuk vagy inkubátorba helyezzük.

 

Az anyák pároztatását Apidea pároztatók használatával oldjuk meg. Pároztatók betelepítését Örösi által leírt módon végezzük. Söpört méhekkel, pincézés utáni kihelyezéssel. Jelenleg kb 700 pároztatóval üzemelünk.

 

Asztali nézet